هفته جهانی تغذیه با شیر مادر

جستجو
صفحه اصلی
سه شنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۲
هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
هفته جهانی تغذیه با شیر مادر

پیام پردیس / هفته جهانی شیر مادر هر ساله از 1 تا 7 آگوست برابر با 10 تا 16 مرداد ماه در بیش از 170 کشور دنیا برگزار می‌شود. هدف از این نام گذاری تشویق مادران به تغذیه نوزاد با شیر مادر و ارتقای سطح سلامت کودکان در سراسر دنیا است. نام گذاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر از آگوست سال 1990 توسط سازمان های مربوطه از جمله سازمان جهانی بهداشت، یونیسف و سایر سیاست گذاران سلامت انجام شد.

"آن ونمن" مدیر اجرایی یونیسف: «هفته جهانی تغذیه با شیر مادر به ما فرصتی می‌دهد تا خانواده ها و مردم را از مزایای تغذیه زود هنگام و انحصاری با شیر مادر آگاه کنیم و یونیسف به حمایت، ترویج و پشتیبانی از تغذیه با شیر مادر متعهد است.»

شیر مادر به لحاظ داشتن مواد پروتئینی و ویتامینی بسیار، بیش از سایر غذاها برای نوزادان توصیه شده است. بسیاری از روایات وارده در دین اسلام و در میان متون فقهی، مدت آن را حدود دو سال مشخص کرده اند. پزشکان نیز می‌گویند کودکانی که در دوران نوزادی از شیر مادر تغذیه می‌کنند، از میزان هوش و توان جسمی بالاتری نسبت به سایر نوزادانی که از دیگر منابع غذایی تغذیه می‌کنند، بر خوردارند.

سال هاست که نقش اساسی تغذیه با شیر مادر در رشد و سلامت کودکان و همچنین سلامت مادران شناخته شده است و به تنهائی در شش ماه اول تولد برای شیرخوار کافی است و در شش ماه دوم تولد انرژی لازم پنجاه درصد از شیر مادر و پنجاه درصد از تغذیه تکمیلی تامین میشود. آموزش به مادران هنر است که به مادران گفته شود همه مادران قادر به شیر دادن هستند و باید این باور به مادران تفهیم گردد از طرف دیگر حمایت جامعه از زنان و حمایت خانواده از مادران اهمیت ویژه دارد.

تغذیه با شیر مادر زیربنای سلامت و بقای زنان و کودکان و پایه و اساس توسعه و آینده کشور است. افزایش تغذیه مطلوب با شیرمادر می‌تواند از مرگ بیش از 823 هزار کودک و 20 هزار مادر در هر سال پیشگیری نماید. همچنین به پیشگیری از تمام انواع سوء تغذیه کمک می‌کند، امنیت غذایی شیرخواران و کودکان خردسال را تامین می‌کند و در نتیجه به مردم و ملت ها برای خروج از چرخه گرسنگی و فقر کمک می‌کند. سوء تغذیه، ناامنی غذایی و فقر، میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد و سدی در برابر توسعه پایدار است.

شیرمادر برای شیرخواران و کودکان نوپا مغذی ترین غذا و از لحاظ مواد ایمونولوژیک بسیار قوی است، غذایی است که می‌تواند موجب تکامل مغز شود و هیچ ماده غذایی دیگری این ویژگی را ندارد. تغذیه با شیر مادر تکامل شناختی و ضریب هوشی( IQ ) کودکان را تقویت می‌کند و در نتیجه به طور قابل توجهی امکان تحصیلات، مشارکت در نیروی کار و کسب درآمد را در طول عمر ارتقا می‌دهد. بی توجهی و از دست دادن این مرحله بحرانی از رشدِ مغز در طول دوران کودکی می‌تواند منجر به زیان های قابل توجه شناختی و اقتصادی شود.

مزیت های تغذیه کودک با شیر مادر:

  • تغذیه با شیر مادر به عنوان یک تغذیه مناسب در بهبود امنیت غذایی و کاهش نابرابری ها است.
  • برای برقراری شیردهی در روزهای اولیه، مشاوره و کمک عملی برای شیردهی مورد نیاز است.
  • در روزهای اولیه پس از زایمان برای برقراری شیردهی مناسب، مشاوره و کمک عملی در مورد شیردهی در بیمارستان و پس از ترخیص (زمانی که مادر در خانه است) مورد نیاز است.
  • برای حفظ شیردهی، والدین نیاز به انجام مشاوره شیردهی دارند. به همین منظور خانواده ها به مراکز بهداشتی و درمانی یا کلینیک های خصوصی مناسب برای حمایت خانواده ها در شیردهی موفق ارجاع می‌شوند.
  • برای برقراری و حفظ شیردهی در شرایط خاص، والدین به کمک و حمایت بیشتر در تغذیه نوزاد نیاز دارند.
  • تغذیه با شیر مادر می‌تواند جان انسان ها را در مواقع اضطراری و سایر شرایط خاص نجات دهد.
  • تغذیه با شیرمادر یکی از نمونه های اصلی ارتباطات عمیق بین سلامت انسان و اکوسیستم طبیعت است.
  • شیرمادر غذای طبیعی و تجدید پذیراست که از لحاظ زیست محیطی ایمن و سبز است، زیرا تولید و عرضه آن به مصرف کننده بدون آلودگی، بسته بندی یا تولید زباله است.
  • شیر مادر، بهترین سرمایه گذاری برای حفظ سلامتی
  • همه با هم مادران شیرده را حمایت کنیم.
  • تغذیه با شیر مادر زمینه ساز سلامت جامعه
  • توانمند سازی والدین، تقویت تغذیه با شیر مادر؛ حال و آینده
  • تغذیه با شیر مادر به پیشگیری از تمام انواع سوء تغذیه کمک می‌کند.
  • حفظ، ترویج و حمایت از تغذیه با شیر مادر، امری حیاتی برای یک جهان پایدارتر است.
  • تغذیه مطلوب با شیر مادر برای سلامتی مادام العمر و رفاه و تندرستی زنان و کودکان حیاتی است.
  • حمایت همه جانبه از مادران برای تداوم شیردهی
  • تغذیه با شیر مادر : حق مادر و کودک
  • دسترسی به محیطی حامی و مروج تغذیه با شیر مادر حق کلیه زنان است.
  • ایجاد یک محیط دوستدار تغذیه با شیر مادر نیاز به حمایت تمام جامعه دارد.
  • تغذیه با شیر مادر حق اساسی همه کودکان تا دو سالگی است.
  • در تمام مدت مرخصی زایمان، شیرخوار را فقط با شیر خودتان تغذیه کنید.
  • پس از بازگشت به کار، دفعات شیردهی را در عصر و شب افزایش دهید.
  • از مرخصی ساعتی شیردهی برای تغذیه شیرخوار با شیر مادر در طول ساعت کار استفاده کنید.
  • شیر خود را در ساعات جدایی از شیرخوار هر 3 ساعت یک بار بدوشید. تخلیه مرتب پستان ها به افزایش شیر کمک می‌کند.
  • شیر دوشیده شده را برای تغذیه شیرخوار ذخیره کنید تا در زمان دور بودن از او با این شیر تغذیه شود.
  • شیر دوشیده شده مادر را با فنجان یا کاپ شیردهی به شیرخوار بدهید.
  • تماس پوست با پوست و شروع تغذیه با شیر مادر در اتاق زایمان  حق اساسی همه کودکان است.
  • تغذیه نوزاد با شیر مادر از ساعت اول تولد با حمایت از مادر
  • کاهش خطر ابتلا به عفونت در ساعت اول عمر به دنبال تماس پوست با پوست مادر و نوزاد
  • از مادران شاغل حمایت کنیم تا شروع طلایی زندگی یعنی تغذیه با شیر مادر را به کودکان خود هدیه کنند.
  • مادر با اعتماد به توانایی خود و با کمک و حمایت اطرافیان شیردهی موفقی خواهد داشت.
  • تغذیه با شیرمادر ظرف یکساعت اول تولد جان یک میلیون نوزاد را نجات می‌دهد.

سه رکن حمایت از زنان شیرده در محل کار عبارتند از:

تخصیص زمان برای تغذیه طفل با شیرمادر یا دوشیدن شیر

اختصاص مکانی تمیز و خلوت و بدون استرس برای امر فوق

نگرش عمومی مثبت و اولویت دادن به تغذیه با شیرمادر