پیام پردیس / هفته جهانی شیر مادر هر ساله از 1 تا 7 آگوست برابر با 10 تا 16 مرداد ماه در بیش از 170 کشور دنیا برگزار میشود. هدف از این نام گذاری تشویق مادران به تغذیه نوزاد با شیر مادر و ارتقای سطح سلامت کودکان در سراسر دنیا است. نام گذاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر از آگوست سال 1990 توسط سازمان های مربوطه از جمله سازمان جهانی بهداشت، یونیسف و سایر سیاست گذاران سلامت انجام شد.
"آن ونمن" مدیر اجرایی یونیسف: «هفته جهانی تغذیه با شیر مادر به ما فرصتی میدهد تا خانواده ها و مردم را از مزایای تغذیه زود هنگام و انحصاری با شیر مادر آگاه کنیم و یونیسف به حمایت، ترویج و پشتیبانی از تغذیه با شیر مادر متعهد است.»
شیر مادر به لحاظ داشتن مواد پروتئینی و ویتامینی بسیار، بیش از سایر غذاها برای نوزادان توصیه شده است. بسیاری از روایات وارده در دین اسلام و در میان متون فقهی، مدت آن را حدود دو سال مشخص کرده اند. پزشکان نیز میگویند کودکانی که در دوران نوزادی از شیر مادر تغذیه میکنند، از میزان هوش و توان جسمی بالاتری نسبت به سایر نوزادانی که از دیگر منابع غذایی تغذیه میکنند، بر خوردارند.
سال هاست که نقش اساسی تغذیه با شیر مادر در رشد و سلامت کودکان و همچنین سلامت مادران شناخته شده است و به تنهائی در شش ماه اول تولد برای شیرخوار کافی است و در شش ماه دوم تولد انرژی لازم پنجاه درصد از شیر مادر و پنجاه درصد از تغذیه تکمیلی تامین میشود. آموزش به مادران هنر است که به مادران گفته شود همه مادران قادر به شیر دادن هستند و باید این باور به مادران تفهیم گردد از طرف دیگر حمایت جامعه از زنان و حمایت خانواده از مادران اهمیت ویژه دارد.
تغذیه با شیر مادر زیربنای سلامت و بقای زنان و کودکان و پایه و اساس توسعه و آینده کشور است. افزایش تغذیه مطلوب با شیرمادر میتواند از مرگ بیش از 823 هزار کودک و 20 هزار مادر در هر سال پیشگیری نماید. همچنین به پیشگیری از تمام انواع سوء تغذیه کمک میکند، امنیت غذایی شیرخواران و کودکان خردسال را تامین میکند و در نتیجه به مردم و ملت ها برای خروج از چرخه گرسنگی و فقر کمک میکند. سوء تغذیه، ناامنی غذایی و فقر، میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار میدهد و سدی در برابر توسعه پایدار است.
شیرمادر برای شیرخواران و کودکان نوپا مغذی ترین غذا و از لحاظ مواد ایمونولوژیک بسیار قوی است، غذایی است که میتواند موجب تکامل مغز شود و هیچ ماده غذایی دیگری این ویژگی را ندارد. تغذیه با شیر مادر تکامل شناختی و ضریب هوشی( IQ ) کودکان را تقویت میکند و در نتیجه به طور قابل توجهی امکان تحصیلات، مشارکت در نیروی کار و کسب درآمد را در طول عمر ارتقا میدهد. بی توجهی و از دست دادن این مرحله بحرانی از رشدِ مغز در طول دوران کودکی میتواند منجر به زیان های قابل توجه شناختی و اقتصادی شود.
مزیت های تغذیه کودک با شیر مادر:
سه رکن حمایت از زنان شیرده در محل کار عبارتند از:
تخصیص زمان برای تغذیه طفل با شیرمادر یا دوشیدن شیر
اختصاص مکانی تمیز و خلوت و بدون استرس برای امر فوق
نگرش عمومی مثبت و اولویت دادن به تغذیه با شیرمادر